ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

 

Η Β΄ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών εκπαιδεύει στην Παιδιατρική από το 1974 το μισό αριθμό των φοιτητών του έκτου έτους της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκπαιδεύονται κατ΄ έτος περίπου 200 φοιτητές που ταξινομούνται σε τρεις ομάδες. Η κάθε ομάδα ασκείται για διάστημα δέκα εβδομάδων.

 

Σκοπός του προγράμματος εκπαίδευσης είναι να αποκτήσει ο φοιτητής τις βασικές θεωρητικές γνώσεις και τις απαραίτητες επιδεξιότητες στην παιδιατρική ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τα συνηθέστερα νοσήματα της παιδικής ηλικίας. Ακόμη σημαντικό τμήμα  του εκπαιδευτικού προγράμματος αφορά το υγιές παιδί π.χ.  διατροφή, ψυχοκινητική  εξέλιξη και  εμβολιασμοί. Επί πλέον στόχος της εκπαίδευσης είναι η ευαισθητοποίηση των φοιτητών για  τις  ιδιαιτερότητες  της παιδικής ηλικίας και η απόκτηση κατάλληλης συμπεριφοράς τους  για τη  προσέγγιση  του παιδιού και της οικογένειας του.

   

Το θεωρητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει καθημερινά μαθήματα από αμφιθεάτρου γενικής παιδιατρικής, παιδιατρικών εξειδικεύσεων καθώς και άλλων ειδικοτήτων όπως χειρουργικής, οφθαλμολογίας, ενδοκρινολογίας και ορθοπεδικής.

Επίσης οι φοιτητές συμμετέχουν στις επιστημονικές εκδηλώσεις της Κλινικής και του Νοσοκομείου που γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα (Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη).

 

Το κλινικό πρόγραμμα περιλαμβάνει καθημερινή εξάσκηση στους θαλάμους νοσηλείας, εκπαίδευση  στο τμήμα νεογνών και συμμετοχή στις εφημερίες της Κλινικής.

Η άσκηση των φοιτητών στους θαλάμους γίνεται με τη βοήθεια εκπαιδευτή, ο οποίος είναι μέλος ΔΕΠ ή ιατρός ΕΣΥ της Κλινικής. Η εκπαίδευση αποσκοπεί στην εκμάθηση του τρόπου λήψης του ιστορικού και εκτέλεσης της κλινικής εξέτασης από κάθε φοιτητή.  Η άσκηση περιλαμβάνει ακόμη κλινική επίσκεψη και συζήτηση των περιπτώσεων  μεταξύ της ομάδας και του εκπαιδευτή.

Οι εφημερίες  των φοιτητών γίνονται τις ημέρες γενικής εφημερίας στα Εξωτερικά  Ιατρεία του Νοσοκομείου και στην Κλινική κατά τη παραλαβή των νεοεισαγόμενων παιδιών.

 

Οι φοιτητές κάθε  ομάδας χωρίζονται σε δύο ισάριθμες  υποομάδες. Η κάθε υποομάδα μοιράζεται σε μικρές ομάδες των 5-6 φοιτητών.

Οι φοιτητές  της πρώτης  υποομάδας παρακολουθούν κάθε ημέρα δίωρα μαθήματα στο αμφιθέατρο (9.00-11.00). Στη συνέχεια οι μικρές ομάδες εκπαιδεύονται στους θαλάμους της Κλινικής  από τον εκπαιδευτή (11.30-13.00).

Οι φοιτητές  της δεύτερης υποομάδας εκπαιδεύονται ανά ομάδα  στους θαλάμους (9.00-11.30) και  παρακολουθούν μαθήματα στο αμφιθέατρο ή παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες  περιπτώσεις  με την επίβλεψη εκπαιδευτή (12.00-13.00).

Στη συνέχεια όλοι οι φοιτητές  συμμετέχουν στις επιστημονικές εκδηλώσεις της Κλινικής ή παρακολουθούν μαθήματα στο αμφιθέατρο (13.00-14.00).

 

Το ανωτέρω πρόγραμμα διαρκεί το ήμισυ της άσκησης, δηλαδή πέντε εβδομάδες με εναλλαγή των υποομάδων για τις υπόλοιπες πέντε εβδομάδες.

 

Τα θέματα των μαθημάτων από αμφιθεάτρου  είναι:

Παιδιατρικό ιστορικό

Κλινική εξέταση νεογνού

Κλινική εξέταση βρέφους και μεγαλύτερου παιδιού

Συνήθη βακτηριακά νοσήματα

Συνήθη ιογενή νοσήματα

Ηπατίτιδες

Φυματίωση

Μηνιγγίτιδες

Ουρολοιμώξεις

Ζωοανθρωπονόσοι

Βακτηριακή  γαστρεντερίτιδα

Χρήση αντιβιοτικών

Οξεία μεταλοιμώδης σπειραματονεφρίτιδα

Νεφρωσικό σύνδρομο

Καρδιακή ανεπάρκεια

Συγγενείς καρδιοπάθειες

Διαβήτης τύπου 1 στα παιδιά

Σιδηροπενική αναιμία

β-μεσογειακή & δρεπανοκυτταρική αναιμία

Διαγνωστική προσέγγιση αναιμιών

Αμυντικοί μηχανισμοί

Βρογχικό άσθμα

Κοιλιοκάκη

Επιληψία- Πυρετικοί σπασμοί

Όγκοι- Λευχαιμίες παιδικής ηλικίας

Οξέα χειρουργικά προβλήματα

Συγγενής υποθυρεοειδισμός

Το παιδί με το κοντό ανάστημα

Αντιμετώπιση επειγουσών περιπτώσεων στο Αγροτικό Ιατρείο           

Αξιολόγηση συνήθων εργαστηριακών εξετάσεων

Μητρικός θηλασμός

Διατροφή βρέφους & παιδιού

Διαταραχές ενυδάτωσης

Οξεοβασική ισορροπία

Ψυχοκινητική εξέλιξη

Καρδιοπνευμονική ανάνηψη- Θεωρία

Καρδιοπνευμονική ανάνηψη- Πρακτική άσκηση

Αύξηση- Ανάπτυξη

Αξιολόγηση και αντιμετώπιση του πυρετού στην παιδική ηλικία

Κλινική Γενετική

Εμβόλια- Εμβολιασμοί

Προληπτικός περιοδικός έλεγχος

 

Μαθήματα νεογνολογίας

Βλαπτικοί παράγοντες στο έμβρυο

Ορισμοί για νεογέννητα στην περιγεννητική περίοδο

Προσαρμογή στην εξωμήτρια ζωή

Περιγεννητική ασφυξία- Ανάνηψη

Μετά-ασφυκτικό σύνδρομο

Αναπνευστικά προβλήματα νεογεννήτου

Διατροφή νεογεννήτου

Νεογνικός ίκτερος

Θερμορρύθμιση νεογεννήτου

Λοιμώξεις νεογεννήτου

Σπασμοί νεογεννήτου